088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > informatie > corona info > Informatie over Corona-virus

Informatie over Corona-virus

Update 9 mei 10:17 uur

Vanwege capaciteitsproblemen is het op dit moment niet mogelijk om alle maatregelen in de kraamzorg los te laten. Omdat het Covid-19 virus nog steeds risico’s met zich meebrengt, en er nog steeds veel mensen besmet raken waardoor de capaciteit verder in het geding komt, heeft de Taskforce Covid-19 besloten terughoudend te zijn met de versoepelingen voor de kraamzorg. We vragen jullie om de maatregelen met betrekking tot het bezoek aan te houden, dat wil zeggen: maximaal twee bezoekers per dag. We hopen hiermee de kraamverzorgende te beschermen en daarmee het risico op quarantaine/uitval te beperken.

 

Advies:

 

Richtlijnen

Let op: jij als kraamvrouw en je kindje kunnen nog extra kwetsbaar zijn. Het advies is om voorzichtig te zijn met bezoek. Overleg altijd vooraf met je kraamverzorgende wat prettig is.

 

Ook in coronatijd biedt VDA graag al haar gezinnen een prachtige, onbezorgde kraamweek. We gaan tot het uiterste om jou, je kindje en jullie gezin het allerbeste te geven. Help jij ons mee ons werk zo goed mogelijk te doen? Dat kan door:

Quarantaine bij COVID-19 besmetting

Tijdens de persconferentie van 15 februari 2022 is aangekondigd dat het quarantainebeleid voor positief geteste personen versoepeld wordt. Een persoon met Covid-19 hoeft per vrijdag 18 februari 2022 niet meer 7 dagen, maar nog maar 5 dagen in quarantaine, mits de persoon 24 uur klachtenvrij is.

Maatregelen bij (verdenking op) besmetting

Bij een (verdenking op) besmetting wordt de 1,5 meter afstand maatregel niet losgelaten. In deze situatie draagt de medewerker persoonlijke beschermingsmiddelen als zij binnen 1,5 meter van de client werkt. De medewerker houdt daarnaast zo veel mogelijk 1,5 meter afstand van de client. Bij situaties waarin er een (verdenking van) besmetting binnen het kraamgezin is wordt het protocol van het KCKZ gevolgd (deze wordt op korte termijn herzien). Het advies blijft daarnaast om in deze situaties de intake uit te voeren via beeldbellen en geen kraamvisite te ontvangen.

Besmetting COVID19 in kraamgezin: Als je kraamzorg nodig hebt, bijvoorbeeld bij ontslag uit het ziekenhuis, informeren wij telefonisch uitgebreid naar jullie gezondheid.  Als jij (of een van je gezinsleden) besmet bent met het coronavirus of klachten hebt die wijzen op een besmetting, dan levert VDA aangepaste kraamzorg. De kraamverzorgende verleent dagelijkse kortdurende zorg (2 – 3 uur) bij jou thuis. Ze draagt daarbij de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, een mondmasker, spatbril en schort. De korte zorg thuis wordt gecombineerd met Zorg Op Afstand.

Zorg op Afstand: Als jij of een van je huisgenoten besmet (of verdacht) is, dan leveren wij zorg met persoonlijke beschermingsmiddelen. De fysieke zorg vullen we in dat geval aan met Zorg Op Afstand.  Zorg Op Afstand is een compleet pakket aan digitale voorlichting, instructies en zorgregistratie. Op afgesproken tijdstippen heeft de kraamverzorgende contact met jou via beeldbellen. Met zo’n videoconsult kan ze vragen beantwoorden, adviezen geven en live meekijken met bijvoorbeeld een voeding. Dit beeldbellen gaat met een beveiligde verbinding: jouw privacy is gegarandeerd. Mochten klachten zich tijdens de kraamweek ontwikkelen, dan bespreek je dit met je kraamverzorgende en verloskundige. Ook dan bekijken we hoe we de kraamzorg op een veilige manier kunnen voortzetten.

Verloskundigen: De werkwijze van de verloskundige wordt aangepast aan de situatie, de meest actuele informatie hierover vind je hier.

Tips om besmetting te voorkomen:

EXTRA INFORMATIE VIA BEELD

De afgelopen periode heeft veel impact gehad op de kraamzorg. Samen met Medsim hebben we geïnvesteerd in het maken van een informatieve en leerzame film over de veranderingen. De uitbraak van COVID-19 is de aanleiding geweest voor het maken van deze filmpjes, maar we hebben dit bewust breder getrokken zodat deze ook goed inzetbaar zijn bij uitbraak van ander virussen. De ervaring leert dat het zien van beelden veel beter beklijft dan het lezen van lange teksten en telkens nieuwe en aangepaste richtlijnen. Wij hebben er om die reden voor gekozen de werkelijke setting in de thuissituatie te simuleren, zodat zowel kraamverzorgende als kraamvrouw op een heldere wijze inzicht krijgen in deze voor hen bijzondere situatie waarin zij terecht gaan komen of al zijn gekomen.

Het verlenen van kraamzorg binnen de RIVM richtlijnen en eventueel richtlijnen vanuit de beroepsgroep e/o eigen organisatie vraagt namelijk om een aangepaste werkwijze. Voor iedereen nieuw, onwennig, maar het gaat erom dat de veiligheid en gezondheid van de kraamverzorgende en het gezin zo goed mogelijk gewaarborgd worden. Deze instructie- en voorlichtingsfilm laat in een gesimuleerde setting zien hoe te handelen bij een thuisisolatie.

De film is ook opgesplitst per onderdeel te bekijken: https://www.medsim.nl/voorlichtingsfilmpjes-voor-kraamverzorgende-en-kraamvrouw-bij-uitbraak-van-een-virus/

Handige websites:

RIVM – vragen en antwoorden

RIVM – actuele informatie

Alles over zwanger

CPZ – veelgestelde vragen

Kraamzorg in coronatijd (van onze collega’s van Naviva)

Instructiekaart voor het kraamgezin

Image result for corona virus

 

 

 

Terug