088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > informatie > corona info > Informatie over Corona-virus

Informatie over Corona-virus

De regels voor de kraamzorg zijn weer iets versoepeld, dit moet je weten:

Wij staan in nauw contact met het RIVM en de GGD en volgen hun adviezen en richtlijnen op. Wij brengen onze cliënten en medewerkers direct op de hoogte als richtlijnen veranderen of bijzondere maatregelen (landelijk of regionaal) getroffen worden.

Besmetting COVID19 in kraamgezin: Als je kraamzorg nodig hebt, bijvoorbeeld bij ontslag uit het ziekenhuis, informeren wij telefonisch uitgebreid naar jullie gezondheid.  Als jij (of een van je gezinsleden) besmet bent met het coronavirus of klachten hebt die wijzen op een besmetting, dan levert VDA aangepaste kraamzorg. De kraamverzorgende verleent dagelijkse kortdurende zorg (2 – 3 uur) bij jou thuis. Ze draagt daarbij de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, een mondmasker, spatbril en schort. De korte zorg thuis wordt gecombineerd met Zorg Op Afstand.

Zorg op Afstand: Als jij of een van je huisgenoten besmet (of verdacht) is, dan leveren wij zorg met persoonlijke beschermingsmiddelen. De fysieke zorg vullen we in dat geval aan met Zorg Op Afstand.  Zorg Op Afstand is een compleet pakket aan digitale voorlichting, instructies en zorgregistratie. Op afgesproken tijdstippen heeft de kraamverzorgende contact met jou via beeldbellen. Met zo’n videoconsult kan ze vragen beantwoorden, adviezen geven en live meekijken met bijvoorbeeld een voeding. Dit beeldbellen gaat met een beveiligde verbinding: jouw privacy is gegarandeerd. Mochten klachten zich tijdens de kraamweek ontwikkelen, dan bespreek je dit met je kraamverzorgende en verloskundige. Ook dan bekijken we hoe we de kraamzorg op een veilige manier kunnen voortzetten.

Verloskundigen: De werkwijze van de verloskundige wordt aangepast aan de situatie, de meest actuele informatie hierover vind je hier .

Tips om besmetting te voorkomen:

EXTRA INFORMATIE VIA BEELD

De afgelopen periode heeft veel impact gehad op de kraamzorg. Samen met Medsim hebben we geïnvesteerd in het maken van een informatieve en leerzame film over de veranderingen. De uitbraak van COVID-19 is de aanleiding geweest voor het maken van deze filmpjes, maar we hebben dit bewust breder getrokken zodat deze ook goed inzetbaar zijn bij uitbraak van ander virussen. De ervaring leert dat het zien van beelden veel beter beklijft dan het lezen van lange teksten en telkens nieuwe en aangepaste richtlijnen. Wij hebben er om die reden voor gekozen de werkelijke setting in de thuissituatie te simuleren, zodat zowel kraamverzorgende als kraamvrouw op een heldere wijze inzicht krijgen in deze voor hen bijzondere situatie waarin zij terecht gaan komen of al zijn gekomen.

Het verlenen van kraamzorg binnen de RIVM richtlijnen en eventueel richtlijnen vanuit de beroepsgroep e/o eigen organisatie vraagt namelijk om een aangepaste werkwijze. Voor iedereen nieuw, onwennig, maar het gaat erom dat de veiligheid en gezondheid van de kraamverzorgende en het gezin zo goed mogelijk gewaarborgd worden. Deze instructie- en voorlichtingsfilm laat in een gesimuleerde setting zien hoe te handelen bij een thuisisolatie.

De film is ook opgesplitst per onderdeel te bekijken: https://www.medsim.nl/voorlichtingsfilmpjes-voor-kraamverzorgende-en-kraamvrouw-bij-uitbraak-van-een-virus/

Handige websites:

RIVM – vragen en antwoorden

RIVM – actuele informatie

Alles over zwanger

CPZ – veelgestelde vragen

Kraamzorg in coronatijd (van onze collega’s van Naviva)

Instructiekaart voor het kraamgezin

Image result for corona virus


Update 19 augustus 2020 20:16 uur

 

Terug