088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > Informatie > Nieuws / Blog > Een stagiaire in je kraamtijd, doen of niet doen?

Een stagiaire in je kraamtijd, doen of niet doen?

Een stagiaire in je kraamtijd, doen of niet doen?

We vroegen onze kraamverzorgende Francis hoe zij daar tegenaan kijkt:

“Als je je hebt ingeschreven voor kraamzorg, krijg je tijdens het huisbezoek of de telefonische intake als zwangere vaak de vraag of er een stagiaire mee mag komen tijdens de bevalling en/of het kraambed. Het antwoord hierop kan afhankelijk zijn van meerdere factoren. Bijvoorbeeld je persoonlijke omstandigheden of eventuele eerdere ervaringen met een stagiaire die je hebt meegemaakt. Dit hoeft niet persé in de kraamzorg te zijn, maar dit kan ook op een totaal ander vlak zijn.

De stagiaires van nu zijn de kraamverzorgenden van de toekomst!

Op de opleiding leert een stagiaire de theorie. De praktijk leert ze door in meerdere gezinnen mee te lopen met een gediplomeerd kraamverzorgende die te allen tijde de verantwoordelijkheid draagt. De stagiaire kijkt in haar eerste gezinnetjes voornamelijk mee en proeft de sfeer. Ze leert de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden en past deze later steeds meer zelf toe onder begeleiding van haar collega. Zo werken we toe naar een nieuwe kraamverzorgende die kan werken volgens de protocollen van de kraamzorg en een feestje kan maken van elk kraambed.

Leerdoelen
Naast dat een stagiaire werkbegeleidsters heeft (de gediplomeerde kraamverzorgenden), heeft zij ook een vaste stagebegeleidster vanuit de organisatie. In overleg met de stagebegeleidster zet de stagiaire leerdoelen op papier. Deze leerdoelen zijn afhankelijk van hoe ver zij in haar leerproces zit. De leerdoelen worden op de eerste dag in een nieuw kraamgezin besproken met de kraamverzorgende en samen bekijken ze hoe er in deze week aan deze leerdoelen gewerkt kan worden. Enkele voorbeelden van deze leerdoelen kunnen zijn:

• Baby in bad/tummy tub doen
• Voorlichting geven over borstvoeding en/of kunstvoeding
• Voorlichting geven over hielprik en gehoortest
• Het verzorgen van de was

Twee extra handen
Ik merk in de praktijk dat een (bijna) moeder en haar partner soms twijfelen of ze wel of niet een stagiaire willen bij hun bevalling en tijdens het kraambed. Zoals eerder beschreven kan dit met meerdere dingen te maken hebben. Vaak is het voor een gezin ook onduidelijk wat een stagiaire nou precies komt doen en wat ze wel en niet mag. En soms wordt er ook gezegd “laat maar komen, want dan kunnen ze extra dingen in het huishouden doen” of “dan kan de stagiaire mooi op de oudere kindjes passen”. Natuurlijk zijn twee extra handen in een gezin soms erg welkom en is er regelmatig ruimte voor iets extra’s, maar de eerste prioriteit blijft toch altijd dat we een stagiaire ons mooie vak leren en onze kennis overbrengen. En waar kan dat beter dan in een kraamgezin?

Heb je een stagiaire in huis?
Informeer dan eens wat ze nou precies moet doen voor school en stage en wat jullie inbreng als ouders hierin kan zijn. Een stagiaire betrekt graag de ouders zoveel mogelijk bij haar leerproces om en te horen hoe iemand anders dan haar werkbegeleidster er tegenaan kijkt. Dit levert vaak hele leuke gesprekken op, waardoor het ijs ook snel gebroken is en er hele leuke en leerzame situaties ontstaan.

Ik zelf spreek vaak ook met de ouders af dat zij hun vragen eerst aan de stagiaire stellen, zodat zij kan nadenken over een antwoord. Als gediplomeerd kraamverzorgende kun je dan aanvullen wat nodig is en we geven iemand zo echt de kans om haar kennis te delen en te verruimen. Jullie als ouders geven dan mede dat extra portie zelfvertrouwen mee. Dat en af en toe een complimentje, daar houden wij van!

Op de vraag of je tijdens je kraamtijd nou wel of niet een stagiaire wilt hebben, kan ik geen concreet antwoord geven. Dat is dus afhankelijk van je situatie. Maar als je wilt bijdragen aan het opleiden van de kraamverzorgenden van de toekomst, zou ik het zeker eens proberen.”

Kraamverzorgende Francis van den Eijnde met baby Lynn

Kraamverzorgende Francis van den Eijnde met baby Lynn (foto geplaatst met toestemming van de ouders).

Terug