088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > Jouw kraamtijd > BORSTVOEDING

BORSTVOEDING

Borstvoeding kan heel fijn zijn. Maar soms ook ingewikkeld. En als het tegenzit… kost dat véél energie van zowel mama als kindje. Dat is jammer, want vaak kun je met praktische tips veel leed verhelpen en voorkomen. Er is veel deskundigheid in huis en omdat we op dit gebied samen werken met Zorgmed en GGD Brabant-Zuidoost is er altijd een lactatiekundige ter beschikking voor adviezen of zorg.

Wat doet een lactatiekundige?
Een lactatiekundige is gespecialiseerd in het ondersteunen van borstvoeding. Zij biedt hulp bij aanleggen, melkproductie, kolven, niet genoeg groeien, combinatie met werken, vingervoeden (fingerfeeding), maar ook bij ziekte van de baby of moeder.

Verloopt de borstvoeding anders dan je gehoopt had? Onze lactatiekundigen zijn bereikbaar voor telefonische ondersteuning, een huisbezoek thuis tijdens en na je kraambed of consult op het spreekuur. Ze luisteren naar je, analyseren je situatie, observeren een voeding en geven een bij jou passend advies.

Als je ondersteuning in borstvoeding nodig hebt, dan stemt de lactatiekundige de eerste dagen na je bevalling je situatie af met de verloskundige/kraamverzorgende. Ook wanneer je baby al een paar weken, maanden of jaren is, geeft ze ondersteuning, dit dan in afstemming met het  consultatiebureau.

Al tijdens je zwangerschap ben je welkom om een voorlichtingsavond te bezoeken of een consult af te nemen ter voorbereiding.

lactatiekundigen VDA

Onze lactatiekundigen Heidi van den Berk (links) en Mia van den Nieuwenhuizen (rechts) zijn bereikbaar op 088-1167900.

 • Op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 14.00 uur.
 • In weekenden en feestdagen tussen 10.00 en 12.30 uur.

Ze stellen zich graag even voor:

Mijn naam is Heidi van den Berk. Ik ben al sinds mijn 19e werkzaam met baby’s. 6 Jaar heb ik gewerkt als kraamverzorgende, 12 jaar als jeugdverpleegkundige en sinds 2003 ben ik gecertificeerd lactatiekundige IBCLC. Nog elke dag ben ik geïnteresseerd in de ontwikkeling van baby’s en bevlogen om hen de allerbeste start in hun leven te laten maken.

Zelf ben ik getrouwd en zijn wij de gelukkige ouders van 3 kinderen. Onze oudste was een wolk van een baby en nog steeds is zij een makkelijk kind met veel verantwoordelijkheidsgevoel. Daarna kwam er een tweeling en merkten we wat het is om twee randprematuren te verzorgen, om gesloopt te worden door slaaptekort, de hele tijd ‘aan’ te staan en ‘bezig te zijn met voeden’. Nog altijd is er volop gezinsdynamiek en is het mooi om te zien hoe zij opgroeien tot eigen individuen.

Graag ondersteun ik zo veel mogelijk ouders bij het borstvoeden van hun kindje op de manier welke bij ze past.

Mijn naam is Mia van den Nieuwenhuizen ik ben bioloog en sinds 2004 werkzaam als lactatiekundige. Ik ben getrouwd en wij hebben 3, inmiddels volwassen, kinderen. Door mijn eigen ervaring en die van familie, vriendinnen en kennissen met borstvoeding ben ik uiteindelijk lactatiekundige geworden. Ik zag dat het niet altijd vanzelf gaat en dat veel moeders eerder stoppen dan ze eigenlijk van tevoren hadden bedacht. Maar ook dat geen enkel moeder/baby paar hetzelfde is en dus ook hun gezamenlijke borstvoedingservaring niet. Dit heeft gemaakt dat ik me wil inzitten voor alle ouders die hun kindje graag borstvoeding willen geven. Zodat zij in staat zijn hun eigen borstvoedingsreis te maken, op een manier die bij hun past en zolang zij dat graag willen.

Kosten
De vergoeding voor lactatiekundige zorg wordt gedaan vanuit je eigen aanvullende zorgverzekering. In je polis vind je dus de hoogte van je vergoeding. Soms wordt een verwijzing gevraagd. Er zijn steeds meer verzekeraars die een kolfvergoeding geven.

 

kosten duur
Telefonisch consult € 30
Kort consult op spreekuur € 35   20 min
Consult met aanleggen op spreekuur € 65   40 min
Consult aan huis € 125
Volledig pakket:

 • Consult spreekuur in zwangerschap
 • Telefonisch contact met kraamverzorgende
 • Zonodig consult aan huis
 • Consult met aanleggen op spreekuur met 2-4 weken oude baby.
 • Tel. contact zolang als wenselijk is
€ 210

U krijgt een factuur per mail, die u zelf in kunt dienen bij uw zorgverzekering. Indien er een huis/spreekuur consult volgt worden de kosten voor telefonisch consult verrekend.

Wij zijn bereikbaar op 088-1167900.

 • Op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 14.00 uur.
 • In weekenden en feestdagen tussen 10.00 en 12.30 uur.

Spreekuur locaties:

 • Kraamzorg VDA 
  Hurksestraat 42-20
  5652 AL Eindhoven

Borstvoedingscursussen

Borstvoedingscursussen worden verzorgd door GGD Brabant-Zuidoost. Op de website staan de precieze data en tijden, je vindt het hier.

GGD Brabant-Zuidoost - borstvoeding
La Leche League (LLL)
Vingervoeden
Nederlandse Vereniging Lactatiekundigen (NVL)
Live Q & A

Over oa tepelhoedjes, het uitlenen van kolven, over baby's die 's nachts alleen willen slapen als ze bij je zijn, over vlakke tepels en over handkolven.


Over oa hoe je spruw kunt voorkomen, of je met een siliconenkolf ook de vette achtermelk af kunt kolven en over als je baby na de borstvoeding vrij onrustig is.


Over oa wanneer je precies overproductie hebt, hoe je moedermelk bewaart en hoelang, wat je borstvoeding kan afremmen, of boosteren mag als je borstvoeding geeft en of je een wijntje of redbull mag drinken als je borstvoeding geeft.


In deze Q & A geeft onze lactatiekundige Heidi van den Berk antwoord op vragen als: Kan iedereen borstvoeding geven? Is zo lang mogelijk borstvoeding geven echt het beste? Heeft pijnstilling invloed op de borstvoeding? Heeft je dieet invloed op buikpijn bij je baby en soja hoe kun je dat beperken?


Over oa de kwaliteit van moedermelk, over teveel borstvoeding hebben/geven (zorgt dat later voor overgewicht van je kindje?), over borstvoeding geven als je ziek bent en of je beter beschermd bent tegen ziekten als je borstvoeding geeft, over nachtvoeding.


Terug