088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > Jouw kraamtijd > BEVALLING EN KRAAMTIJD

BEVALLING EN KRAAMTIJD

Na ongeveer negen maanden is het zover: je gaat bevallen van je kindje. Je bevalling is een heel bijzondere gebeurtenis die je nooit meer vergeet. Op deze pagina lees je over thuis bevallen of bevallen in het ziekenhuis en hoe Kraamzorg VDA je kan helpen tijdens en vlak na de geboorte van je baby.

Wanneer bel je kraamzorg VDA?

  • Thuisbevalling: in het geval van een thuisbevalling hoef je kraamzorg VDA niet zelf te bellen. Dit doet de verloskundige, de verloskundige regelt dat er een kraamverzorgende uit het speciale bevallingsteam van VDA komt om te helpen tijdens de bevalling. De geboortegegevens worden door de kraamverzorgende doorgegeven aan de planning, hier hoef je dus zelf niets voor te doen.
  • Ziekenhuisbevalling / verplaatste thuisbevalling: na de geboorte in het ziekenhuis mag je kraamzorg VDA op de hoogte brengen van de geboorte van je kindje(s). Op deze manier kan er in de planning al rekening gehouden worden met de kraamzorg bij jullie thuis. Het doorgeven van de bevallingsgegevens graag tijdens kantooruren, het is niet nodig om dit direct ’s nachts aan ons door te geven. Bij het doorgeven van de gegevens krijg je te horen dat je nogmaals mag bellen op het moment dat je op het punt staat om het ziekenhuis te verlaten. Op die manier weten we zeker dat de kraamverzorgende niet voor een dichte deur staat bij je thuis.

 


Thuisbevalling

Verloopt je zwangerschap voorspoedig, ligt je kindje goed en zijn jij en je baby gezond? Dan mag je kiezen om thuis te bevallen. Je verloskundige is opgeleid om bevallingen thuis te begeleiden en snel te handelen bij eventuele problemen. Een kraamverzorgende uit ons bevallingsteam assisteert haar daarbij. Ze is hiervoor speciaal opgeleid en wordt regelmatig bijgeschoold en getraind. Nederland is daarom een van de weinige landen ter wereld waar je mag kiezen om thuis te bevallen.

Kraamzorg VDA en jouw bevalling

Zodra de baby zich aankondigt, neem je contact op met je verloskundige. De verloskundige neemt contact op met Kraamzorg VDA en wij sturen dan zo snel mogelijk een kraamverzorgende naar je toe. Je verloskundige begeleidt je bevalling en de kraamverzorgende assisteert daarbij met raad en daad. Onze kraamverzorgenden zijn speciaal opgeleid om bij bevallingen te assisteren en worden hierin regelmatig bijgeschoold en getraind. De kraamverzorgende verricht zelf geen medische handelingen.

Direct na de bevalling houdt de kraamverzorgende de gezondheidssituatie van jullie allebei goed in de gaten, ze verzorgt jou en je kindje en ze ruimt alvast wat op. Ze zorgt ervoor dat jullie allebei even kunnen bijkomen en kunnen wennen aan elkaar. Daarnaast geeft ze je praktische adviezen over de verzorging van je baby. Afhankelijk van het tijdstip van je bevalling blijft de kraamverzorgende in ieder geval tot twee uur na de geboorte van de placenta.

Veiligheid

Tussen 2000 en 2006 hebben meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen deelgenomen aan een onderzoek naar de veiligheid van thuisbevallingen. De uitkomst daarvan is dat er geen verschil in veiligheid bestaat tussen een thuis- of een ziekenhuisbevalling. Toch keert de discussie over veiligheid regelmatig terug. Ons advies: kies waar jij je goed bij voelt.

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van thuis bevallen, is dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent en daardoor vaak beter kunt ontspannen. Je hoeft niet met weeën in de auto naar het ziekenhuis. Ook na de bevalling kan het prettig zijn om onder je eigen douche te staan en in je eigen bed bij te komen. Een belangrijk nadeel van thuis bevallen is dat je bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet. Je verloskundige en kraamverzorgende zijn getraind om bevallingen goed en veilig te begeleiden, maar in geval van nood kunnen zij niet de hulp bieden, die het ziekenhuis wel biedt. Je kunt vast nog een aantal voor- en nadelen bedenken. Ook hier is ons advies: kies de plek waar jij je goed bij voelt.

Kosten

Alle kosten die samenhangen met de thuisbevalling worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering.

Ziekenhuistas

Een geboorte laat zich niet plannen. Ook als je thuis wilt bevallen raden we je aan een tas klaar te zetten voor als je plotseling naar het ziekenhuis moet. Voor jezelf, voor de baby en ook voor je partner. Kraamzorg VDA heeft daarom een handige uitzetlijst gemaakt, inclusief een lijstje met spulletjes voor het ziekenhuis. Met deze lijst krijg je een goed idee wat je zoal mee moet nemen. We adviseren je de ziekenhuistas vanaf 37 weken zeker klaar te hebben staan, eerder mag natuurlijk altijd!

Ziekenhuisbevalling

Bij een normaal verlopen zwangerschap, mag je kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak wordt een poliklinische bevalling of verplaatste thuisbevalling genoemd. De bevalling wordt in dat geval begeleid door je eigen verloskundige. Het hangt van het ziekenhuis af of de verloskundige ondersteund wordt door een kraamverzorgende uit het bevallingsteam van VDA of een kraamverzorgende uit het ziekenhuis.

Kraamzorg VDA en jouw bevalling

Een poliklinische bevalling begint thuis. Zodra de bevalling zicht aandient, bel je de verloskundige. De verloskundige komt bij je langs en zal constateren of er sprake van ontsluiting is. Als je ongeveer vijf centimeter ontsluiting hebt, ga je naar het ziekenhuis. De geboorte vindt plaats in een speciale verloskamer. Als het niet goed gaat met jou of je kindje kan er direct extra deskundige hulp worden ingeschakeld. Dit werkt wellicht ook voor jou geruststellend.

Het verschilt per ziekenhuis of een kraamverzorgende van VDA assisteert tijdens je bevalling. De kraamverzorgenden van VDA zijn speciaal opgeleid om bij bevallingen te assisteren en worden hierin regelmatig bijgeschoold en getraind. De kraamverzorgende verricht zelf geen medische handelingen. In sommige ziekenhuizen beschikken ze over eigen kraamverzorgenden om je verloskundige te assisteren, ook zij worden regelmatig bijgeschoold en getraind.

Na een bevalling in het ziekenhuis horen we op kantoor graag van jou en/of je partner. Wanneer de gelegenheid zich voordoet dat je even kunt bellen, mag je de bevallingsgegevens aan ons doorgeven. We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 088-1167900. We spreken dan met je af hoe laat onze kraamverzorgende er zal zijn, in sommige ziekenhuizen doen we een warme overdachtOok als jij of je kindje nog een paar uur of misschien enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven, horen we toch al graag van je. Op deze manier kunnen we er in de planning al rekening mee houden en kunnen we sneller reageren als het moment daar is dat jullie samen naar huis mogen. 

Medische omstandigheden

Het kan ook zijn dat je in het ziekenhuis bevalt vanwege een medische reden. We noemen dit ook wel de klinische bevalling. Een gynaecoloog is dan verantwoordelijk en leidt de bevalling. Een kraamverzorgende van VDA assisteert in dat geval niet.

Ook na een medische bevalling horen we op kantoor graag van jou en/of je partner. Wanneer de gelegenheid zich voordoet dat je even kunt bellen, mag je de bevallingsgegevens aan ons doorgeven. We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 088-1167900. We spreken dan met je af hoe laat en waar onze kraamverzorgende er zal zijn, in sommige ziekenhuizen doen we een warme overdacht. Ook als jij of je kindje nog een paar uur of misschien enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven, horen we toch al graag van je. Op deze manier kunnen we er in de planning al rekening mee houden en kunnen we sneller reageren als het moment daar is dat jullie samen naar huis mogen. 

Ziekenhuistas

Een geboorte laat zich niet plannen. Ook als je thuis wilt bevallen raden we je aan een tas klaar te zetten voor als je plotseling naar het ziekenhuis moet. Voor jezelf, voor de baby en ook voor je partner. Kraamzorg VDA heeft daarom een handige uitzetlijst gemaakt, inclusief een lijstje met spulletjes voor het ziekenhuis. Met deze lijst krijg je een goed idee wat je zoal mee moet nemen. We adviseren je de ziekenhuistas vanaf 37 weken zeker klaar te hebben staan, eerder mag natuurlijk altijd!

Vervoer

Denk eraan dat je ook het vervoer naar het ziekenhuis geregeld hebt. Zorg voor een auto (met genoeg brandstof), kleingeld voor parkeerautomaten en iemand die je kan brengen. Als je geen auto hebt of kunt regelen, hang dan het nummer van een betrouwbaar taxibedrijf op je koelkast.

Kosten

Als er een medische noodzaak is voor een ziekenhuisbevalling, worden alle kosten vergoed door je basisverzekering. Er geldt in dat geval geen eigen risico. Bij een poliklinische of verplaatste thuisbevalling betaal je wel een eigen bijdrage voor het gebruik van de verloskamer. Ben je aanvullend verzekerd? Dan worden deze kosten geheel of gedeeltelijk vergoed. Lees daarvoor de polisvoorwaarden van je verzekering goed door.

Ons bevallingsteam

Graag stelt ons partusteam zich aan je voor:

“Ons team bestaat sinds 2014 uit 11 dames die in de avonden en in de nachten alle bevallingen en opstarten doen. De kraamverzorgenden die geen deel uitmaken van ons partusteam (ook kraamverzorgenden van onze zusterlabels Zorgmed, De Acht Zaligheden en Mediplan) hoeven daarom nooit ’s nachts op wacht. Het is best bijzonder voor een kraamzorgorganisatie om deze expertise in huis te hebben.

Wat doen wij zoal?

Als je baby ’s avonds of ‘s nachts in het ziekenhuis wordt geboren en je komt naar huis, geven wij adviezen. Ook helpen we met de borst/flesvoeding en zorgen wij dat je als nieuwe ouders, gerust de nacht in kunt gaan. Moet je nog even in het ziekenhuis blijven na de bevalling, dan komen we soms ook daar naar toe om je te begeleiden en als alles goed gaat, gaan we ‘s nachts nog mee naar huis om op te starten.  ‘s Morgens tussen 8.00-9.00 uur staat er een nieuwe verse kraamverzorgende op de stoep, om je een fijne kraamtijd te bezorgen.

Wil je thuis bevallen?
Als je in verwachting bent van je 1e kindje, dan belt de verloskundige ons zodra zij het nodig vindt. Bij een volgend kindje worden we vaak eerder gebeld want dan kan het sneller gaan.

Het is fijn als we 1-2 uur voordat je kindje geboren wordt, aanwezig zijn. Zo kunnen we je goed ondersteunen, mee puffen, coachen en je door de laatste centimeters begeleiden. Ook kunnen we de omgeving al verkennen en spullen klaar leggen voor de bevalling. Indien gewenst kunnen we ook tussendoor foto's maken.

Het belangrijkste is dat wij de rechterhand zijn van de verloskundige en samen zorgen we ervoor dat alles zo goed mogelijk verloopt. Gelukkig gaat een bevalling meestal goed, maar mocht zich er een noodsituatie voordoen, dan hebben wij de kennis en ervaring om juist te handelen. Een verloskundige kan dan namelijk soms handjes tekort komen. Het is fijn om dan toch in je eigen vertrouwde omgeving te kunnen bevallen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens hun bevalling continue zorg krijgen, aanzienlijk minder keizersneden uitgevoerd worden en minder pijnstilling wordt gebruikt.

De aanwezigheid van een verloskundige en een kraamzorgverzorgende uit het partusteam zorgt voor rust en vertrouwen. Samen vormen we een sterk team.

De verloskundige ervaart ook de voordelen van ons partusteam. Het is fijn dat je een extra geschoolde kraamverzorgende naast je hebt, die weet wat ze moet doen bij complicaties.

Wij als kraamverzorgenden, vinden het geweldig om telkens weer nieuwe wondertjes op de wereld te zetten en met een mooi en voldaan gevoel in de ochtend weer naar huis te gaan, om te gaan slapen, want in de avond/nacht kan de volgende baby zich weer aandienen....

Partusteam

De eerste uren thuis
VIDEO: de eerste uren thuis
De kraamweek

De kraamtijd is een bijzondere tijd voor moeder en kind. In de kraamweek krijg je hulp van je kraamverzorgende. Ze geeft voorlichting over veiligheid, voeding en verzorging, houdt jullie gezondheid in de gaten, houdt jullie huis op orde en zorgt voor de andere gezinsleden. Zij zet haar deskundigheid in, zodat jij straks zelfstandig en zeker van jezelf voor je kindje kunt zorgen. Op deze pagina lees je over de kraamweek, zodat je vooraf een beeld hebt van wat je kunt verwachten.

Je kraamverzorgende van Kraamzorg VDA:

*Let op jouw gezondheid en die van je baby en onderneemt actie als dat nodig is

*Helpt je wennen aan de nieuwe situatie en het zoeken naar een nieuw ritme

*Ziet er op toe dat het goed gaat met de voeding van je baby

*Neemt de verzorging van je kindje op zich en leert jou hoe je dit zelf doet

*Houdt de kraam- en babykamer, toilet en badkamer schoon

*Voert andere licht huishoudelijke werkzaamheden uit

*Zorgt voor de overige gezinsleden

*Is gastvrouw voor je kraamvisite

*Biedt een luisterend oor en geeft je persoonlijke tips en adviezen in de soms hectische en emotionele kraamtijd

*Zorgt dat de hielprik en gehoorscreening (indien gewenst) geregeld worden. Je kunt deze als ouder(s) ook zelf aanvragen: aanvragen GGD Brabant Zuid-Oost (regio Eindhoven) of aanvragen GGD Hart voor Brabant (regio Noord).

*Staat open voor feedback

Kraamzorg VDA vindt het belangrijk dat jij je op je gemak voelt. Onze kraamverzorgenden doen daarom hun uiterste best om zo veel mogelijk aan jullie wensen en verwachtingen te voldoen. Bespreek jullie specifieke wensen, eisen of bijzondere omstandigheden tijdens de intake en met je kraamverzorgende.

Een veilige start voor jou en je kindje. Dat is wat telt. Of het nu gaat om de assistentie bij je bevalling, een veilige leefomgeving of de verzorging, je kraamverzorgende stelt veiligheid centraal bij alles wat ze doet. Alle kraamverzorgenden van Kraamzorg VDA staan geregistreerd in het landelijke Kwaliteitsregister van het Kenniscentrum Kraamzorg. Dit geeft je de zekerheid dat je kraamverzorgende een deskundig professional is.

Kraamzorguren uitgelegd
VIDEO: Bevallen in het MMC
Kraamzorg in het MMC

Als je wilt of moet bevallen in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, of je baby wordt na de geboorte daar opgenomen, dan wil je zoveel mogelijk bij je kindje zijn. Maar je hebt ook zelf kraamzorg nodig. Wat is hierin mogelijk?

A) Slapen bij je baby in het ziekenhuis (Rooming-in)
Je kunt ervoor kiezen om bij je baby in het ziekenhuis te slapen. Ook dan kun je daar kraamzorg krijgen. Gedurende enkele uren in de ochtend is er een kraamverzorgende van Kraamzorg VDA aanwezig om je te ondersteunen. Dit is een gratis service van het MMC

B) Kraamzorg in het ziekenhuis als je thuis slaapt
Als je ervoor kiest om thuis te slapen en overdag zoveel mogelijk bij je baby in het MMC te zijn, dan biedt het MMC ook de mogelijkheid kraamzorg van Kraamzorg VDA in het ziekenhuis te krijgen. Je kraambureau moet hiervoor wel toestemming geven. Voor deze zorg geldt dezelfde eigen bijdrage als kraamzorg in de thuissituatie.

Wat doet de kraamverzorgende?

  • Ze observeert, controleert en rapporteert over de moeder en neemt eventueel contact op met de verloskundige bij bijzonderheden.
  • Ze helpt bij de verzorging van de moeder.
  • Ze ondersteunt waar nodig bij de borstvoeding en het kolven.
  • Ze geeft voorlichting, advies en tips met betrekking tot kraamzorg.
  • Ze maakt tijd en heeft aandacht voor de ouders, een luisterend oor.

De kraamverzorgende ondersteunt dus in veel opzichten. De verloskundige blijft eindverantwoordelijk voor de zorg van de moeder en de verpleegkundige van het MMC voor de zorg rondom de baby.

Hoe aan te vragen?

Als je behoefte hebt aan één van deze vormen van kraamzorg, binnen de eerste 10 dagen vanaf de bevalling, kun je dit aangeven bij je verpleegkundige van het MMC.

De cliënten die deze zorg afnemen, beoordelen deze met een 9,5!

Maternify: de app!
Terug