Hoe je relatie verandert na het krijgen van een baby
Begrijp dat het vanzelfsprekend is dat de relatie wat stroever loopt. Een kind is een hele verantwoordelijkheid
Stel dat je een fulltime baan hebt, en je er voor de lol nog eentje bij neemt. Puur omdat je dat andere werk zo leuk vindt. Dan kan je er donder op zeggen dat dit vroeg of laat begint te wringen. Je zal moeten leren hoe je meer doet in minder tijd. En zo is het ook in je relatie.
Je bent eerst met z’n tweeën, en vervolgens komt daar iemand bij.
Van dat nieuwe wezentje hou je heel veel, en daardoor komt je relatie met de ander op een wat lager vuurtje te staan. Je hebt simpelweg minder tijd voor elkaar. Dan is het niet gek dat je vroeg of laat problemen kijkt. Laten we wel wezen: Sommige mensen krijgen al ruzie als ze samen een tent op moeten zetten op vakantie. Of omdat iemand het dopje niet op de tandpasta heeft gedraaid. Vergelijk dat eens met de ingrijpende gebeurtenis van de geboorte van je kind.
Besef dat je partner het ook lastig vindt
Je man is ook niet direct kant en klaar voor het vaderschap. Waarschijnlijk heeft hij regelmatig een moment waarop hij denkt: Waar ben ik in godsnaam aan begonnen?
Dit moment zal regelmatig terugkeren, en hij en jij kunnen daar helemaal niets aan doen. Dat is helemaal niet erg: Het lijkt me juist gezond dat hij een beetje zenuwachtig is. Zeker als het jullie eerste kind is.
Tip 1: Verdring jullie intimiteit niet
Maar wat je ook moet beseffen is dat het moeilijk wordt om een conflict op te lossen, als jullie beiden onder dezelfde stress staan. Als jullie het beiden lastig vinden, kunnen jullie elkaar moeilijk helpen met het oplossen van dat probleem. Veel nieuwe ouders lossen dit op door een soort “kinderopvoedteam” te worden. Dan verdwijnt de intimiteit en affectie tussen de partners helemaal naar de achtergrond. Maar hierdoor gaat het alleen maar van kwaad tot erger. Als jullie die intimiteit helemaal loslaten wordt het steeds moeilijker om deze opnieuw leven in te blazen.
Tip 2: Vermijd gedachtelezen
Je man is geen gedachtelezer.
Ondanks dat jij dit natuurtalent wel hebt, beschikt je man hier helaas niet over. Dit leidt ongetwijfeld tot wat conflicten in jullie relatie. Niet in de laatste plaats omdat vrouwen het opvoeden van een kind over het algemeen wat makkelijker oppakken dan mannen.
Hoe je ervoor zorgt dat je man gaat helpen bij de verzorging van je kind
Als je hem vertelt dat hij direct moet komen helpen omdat jij de hele tijd alles al doet, op een uiterst emotionele toon…… dan ben je te laat.
Zo is het ook met de baby
Natuurlijk moet er wat gebeuren, en ben je het zat om alles zelf te doen. Maar als jij je man daar met veel emotie op wijst, gaat dit ten koste van de intimiteit die jullie samen ervaren.
Zelfs als hij precies doet wat jij zegt heeft dat zo zijn gevolgen. Hij is er immers nog steeds te laat mee. En je zal er nog steeds een nare nasmaak aan over houden.
Je man wil ongetwijfeld helpen
Elke kersverse vader weet dat. Maar je kan er niet vanuit gaan dat hij exact voelt wat jij nodig hebt en wanneer. Je zult dus een manier moeten vinden om ervoor te zorgen dat jullie alle twee genoeg bijdragen.
Tip 3: Maak afspraken over hoe je omgaat met het kind
Al die emotionele problemen tussen jullie kan je op een eenvoudige manier voorkomen: Door van te voren afspraken te maken over de taakverdeling. Als je namelijk taken van je bordje hebt kunnen halen voordat je overbelast raakt, dan heb je het voorkomen in plaats van genezen. Het wordt ook een stuk moeilijker om boos te worden als je man je wel meehelpt en duidelijk maakt dat hij dit ook wil. Daarnaast kan je ook goed in de gaten houden waar de problemen ontstaan, als er van te voren afspraken over zijn gemaakt.
Weet wat je van elkaar kunt verwachten
Als beide partijen niet weten wat er verwacht wordt, dan ontstaan er nou eenmaal problemen. En dat is precies wat je wilt voorkomen.
Dit geldt altijd wanneer je samenwerkt, of het nu is:
- Met iemand in je familie;
- Met degene waar je verkering mee hebt;
- Met iemand waar je goed bevriend mee bent.
Je kan iemand alles wel gunnen, en die ander jou ook, bij aanvang van het project…
Maar na verloop van tijd word je gestrest en kost het allemaal toch wel veel moeite.
Maar wanneer je van tevoren opschrijft wie wat krijgt en wat daarvoor terug moet komen, voorkom je al die problemen.
Tip 4: Voer gesprekken over afspraken, niet over emoties
Als je deze stap hebt gemaakt, is je leven een stuk makkelijker geworden. Elke keer dat er nu een discussie ontstaat over wie wat moet doen, dan pak je het rooster erbij. Als je van te voren hebt afgesproken dat je man op dinsdagnacht de baby voert, dan kan hij hier onmogelijk onderuit komen. Hoe moe hij ook is. Als hij of jij toch dreigt te verzanden in een emotionele discussie, stop elkaar dan: Pak het lijstje met afspraken erbij. Ga het rustig af. Kijk of het nog klopt voor jullie. Zorg ervoor dat jij en je partner er allebei alert op zijn. Zo weet je zeker dat jullie ruzie koste wat het kost uit de weg gaan.
Tip 5: Plan tijd met elkaar in
Ik begrijp dat het lastig is dat je er nu een kind bij hebt gekregen. Dat je de hele dag (en nacht) niets anders doet dan zorgen voor jullie zoon of dochter. En dat is heel goed. Ik hoop dat het een prachtig kind is en dat je partner er net zo gelukkig van wordt als jij. Het krijgen van een kind heeft meestal wel een kwalijk gevolg voor de relatie: Op de 1 of andere manier verdampt de tijd die je met elkaar doorbrengt op een romantische manier volledig.
Breng romantische tijd met elkaar door
Ik weet dat het eng is. Ik weet dat je het je nauwelijks kan voorstellen om een dag of nacht geen “mama” te zijn.
Maar overweeg eens om een avond lang het kind naar een oppas te brengen. Een opa, een oma. En gezellig met elkaar uit eten gaan.
Of zorg ervoor dat je op een ander moment tijd met elkaar kan doorbrengen zonder dat je onderbroken wordt door je kindje dat gevoerd of verschoond moet worden.
Tip 6: Geef taken uit handen
De komst van een kind is alsof je er gratis nog een fulltime baan bij krijgt.
Ik merk dat veel ouders in die tijd alles willen blijven doen wat ze daarvoor deden. Maar dat is simpelweg niet haalbaar.
Óf je werkt jezelf drie slagen in de rondte en het resultaat is nergens naar – je bent oververmoeid en vroeg of laat houdt het gewoon op.
Óf je geeft wat werk uit handen, en je kan opgelucht adem halen. Wat je wel doet doe je goed, en met je volle aandacht. Vooral de tijd die je met je kind besteedt.
Dit betekent niet dat je per se dat je mensen ervoor moet inhuren en ervoor moet betalen:
Je kan ook wat hulp aan vrienden, buren, familieleden of andere mensen vragen.
Maar als je dan toch besluit om mensen in te huren, kies dan bijvoorbeeld voor:
- Het gras laten maaien (een buurjochie kan dat doen voor €2,50 per uur).
- Laten wassen en strijken.
- Huishoudelijke hulp voor een paar uur per week.
- Een oppas voor als je er even tussenuit wilt
Tip 7: Bescherm je eigen leven (en dat van je partner)
Weet je wat de meest gehoorde klacht is van mannen die al lange tijd in een relatie zitten?
Dat ze geen moment meer voor zichzelf hebben.
Mannen hebben tijd nodig om hun emoties te verwerken. Een moment waarop ze tot zichzelf kunnen komen en kunnen verwerken wat er zojuist heeft plaatsgevonden.
Vrouwen willen vaak bij hun partner hun hart uitstorten nadat ze een lange dag hebben gehad.
Bij mannen werkt dit juist op tegenovergestelde wijze. Hij toont zijn emoties niet.
Als je aandacht wil geven aan je man en je kindje, zal je een paar momenten op de dag moeten hebben dat je wat minuutjes voor jezelf een kopje thee drinkt of een bad neemt.
Ieder mens heeft de tijd nodig om tot rust te komen. Dat geldt zowel voor jou als voor je vriend.