Wat is BabythuisZorg?
Voor ouders: Je bent net ouder geworden en het ouderschap loopt net even anders dan wat je van tevoren had verwacht. Je hebt bijvoorbeeld een zware zwangerschap of bevalling gehad, waardoor je lichamelijke of psychische klachten hebt. Je bent tijdelijk overbelast of je hebt meer dan gewone onzekerheid over de opvoeding en/of verzorging van je kindje(s). In dit geval staan de medewerkers van BabythuisZorg voor je klaar!
Voor verwijzers: BabythuisZorg is gezinsondersteuning voor gezinnen met een kindje tot ongeveer 1 jaar die tijdelijk niet zelfredzaam zijn. Het is een individuele maatwerkvoorziening in het sociale domein, die aanvullend werkt op kraamzorg en jeugdgezondheidszorg. Wij bieden laagdrempelige en vroegtijdige ondersteuning aan ouders met jonge kinderen. Het doel hiervan is om problemen op latere leeftijd te voorkomen.
Je bent net ouder geworden en het ouderschap loopt net even anders dan wat je van tevoren had verwacht. Je hebt bijvoorbeeld een zware zwangerschap of bevalling gehad, waardoor je lichamelijke of psychische klachten hebt. Je bent tijdelijk overbelast of je hebt meer dan gewone onzekerheid over de opvoeding en/of verzorging van je kindje(s). In dit geval staan de medewerkers van BabythuisZorg voor je klaar!
De medewerker van BabythuisZorg signaleert en biedt structuur aan jou en je gezin. Ze kan je ondersteunen als je even niet lekker in je vel zit, als je lichamelijk niet in staat bent om goed voor je baby te zorgen of als er andere heftige gebeurtenissen zijn in je omgeving, waardoor je hulp nodig hebt. De medewerker is er als klankbord en zorgt ervoor dat je baby zich goed kan hechten. De medewerker van BabythuisZorg komt bij jou thuis. Zij heeft de kennis en ervaring om je optimaal te kunnen ondersteunen en begeleiden. Je krijgt voorlichting en advies over wat je kindje nodig heeft. En hoe je dit het beste kunt bieden. Samen met BabythuisZorg werk je er naar toe dat je met vertrouwen zelfstandig voor je kindje en je huishouden kunt zorgen. BabythuisZorg sluit aan op je persoonlijke situatie. Je werkt aan persoonlijke doelen die voorafgaand samen met jou worden opgesteld.
In welke situaties kunnen wij ondersteunen? We noemen enkele van deze situaties:
Om BabythuisZorg te kunnen ontvangen, heb je een verwijzing nodig van bijvoorbeeld een verloskundige, huisarts, jeugdverpleegkundige, het CJG of het sociaal team. Zij vragen de BabythuisZorg voor je aan. De gemeente bepaalt of BabythuisZorg in jouw situatie ingezet kan worden. Hierbij wordt eerst gekeken of je sociaal netwerk (partner/familie/vrienden) ook zou kunnen helpen. Als er een akkoord van de gemeente is, weten wij ook of er een eigen bijdrage gevraagd gaat worden.
Wil je graag meer weten? Kijk dan op de website van BabythuisZorg.
BabythuisZorg is gezinsondersteuning in het eerste jaar van een kind. De ontwikkeling die we doormaken in onze eerste jaren is fenomenaal. In deze periode worden alle organen aangelegd, leren we kruipen, lopen en praten en hechten we ons aan anderen. Op dit fundament bouwen we de rest van ons leven. In deze periode is het extra belangrijk dat we ons beschermd en veilig voelen.
Soms spelen er zaken in een gezin, waardoor het tijdelijk even niet vanzelfsprekend is dat een kind zich veilig en beschermd kan voelen. BabythuisZorg is inzetbaar in elk gezin met een baby tot ongeveer één jaar dat tijdelijk even niet zelfredzaam is. Dit kan als voortzetting van een kraamperiode, totdat het gezin op eigen benen kan staan. Maar BabythuisZorg kan ook los van de kraamperiode worden ingezet.
Waarom zou je BabythuisZorg inzetten?
Wat is het resultaat van BabythuisZorg?
Hoe kan ik BabythuisZorg aanvragen?
Een verwijzer kan BabythuisZorg aanvragen via het lokale sociale team. Vervolgens bepaalt de gemeente of er een indicatie voor zorg afgegeven wordt. Hierbij wordt meestal eerst gekeken of het sociaal netwerk (partner/familie/vrienden) ingezet kan worden.