088 - 11 67 900 |contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > Kraamzorg VDA > VEELGESTELDE VRAGEN

VEELGESTELDE VRAGEN

Aan welke taken kan ik denken als het gaat om de huishoudelijke taken die de kraamverzorgende doet?
De kraamverzorgende is er in de eerste plaats voor de zorg voor moeder en kind. Het verschilt of je kraamzorg-op-maat (49 uur) of minimale kraamzorg (24 uur) krijgt. Bij kraamzorg-op-maat zal de kraamverzorgende de hygiëne waarborgen; hieronder valt het schoonhouden van de kraam- en babykamer en het toilet, ook het bijhouden van de was van moeder en kind is een belangrijke taak. Mocht er ruimte en tijd zijn, dan kan de kraamverzorgende in overleg stofzuigen, de was van andere gezinsleden opruimen, voorbereidingen treffen voor het avondeten of bijvoorbeeld de andere kinderen in het gezin even bezighouden. Bij minimale kraamzorg is in principe geen tijd voor huishoudelijke taken, mantelzorg is hierbij erg belangrijk.

Tip: wil je nog meer informatie over de kraamzorguren? Onder het kopje ‘Bevalling en Kraamtijd’ worden de kraamzorguren nog extra uitgelegd.

Kan ik zelf mijn kraamzorginstelling kiezen?
De keuze ligt geheel bij jou. Echter, aanmelding via onze site of bij een collega kraamzorginstelling wordt door de zorgverzekeraar nog niet gezien als een keuze van jou.

Tip: heb je een absolute voorkeur, dan is het verstandig om bij je aanmelding slechts het kraamzorgcentrum van je keuze te vermelden. De naam die je vermeldt, is dan zo uitgesproken, dat geen verwarring mogelijk is.

Hoe of waar kan ik uitvinden hoeveel uren kraamzorg ik vergoed krijg?
Het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) bepaalt hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Je kunt hiervoor ook contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Tip: kom je er niet uit? Bel ons dan gewoon tijdens kantooruren op 088 – 11 67 900, onze medewerkers helpen je graag!

Hoe lang van tevoren moet ik me ergens inschrijven/aanmelden en hoe gaat dat in zijn werk?
Het is verstandig om je omstreeks de derde maand van de zwangerschap in te schrijven. Dit kan eenvoudig door het aanmeldingsformulier in te vullen.

Tip: hoe eerder je je aanmeldt, hoe meer verzekerd je bent van het volledig aantal kraamzorguren.

Wij hebben huisdieren, een hond en 2 parkieten.
Zorgt de kraamverzorgende tijdens mijn kraamtijd ook voor onze huisdieren zoals het uitlaten van de hond en het verschonen van de kooi?

Een kraamverzorgende werkt binnen de grenzen van haar beroep. In principe behoren deze taken dus niet tot haar werkzaamheden. In overleg wordt echter wel eens een uitzondering gemaakt voor het uitlaten van de hond.

Tip: geef bij je aanmelding al aan dat je een huisdier hebt, dan gaan wij op zoek naar een kraamverzorgende die daar affiniteit mee heeft.

Welke spulletjes moet ik voor de bevalling al in huis hebben voor de baby, voor mezelf en de bevalling?
Op de pagina wat heb ik nodig vind je een volledig overzicht van alle spullen die je nodig hebt voor de bevalling en de kraamtijd.

Tip: er zijn veel commerciële uitzetlijsten in omloop, voorkom onnodig hoge kosten. Onze lijst is regionaal samengesteld met verloskundigen en andere kraamzorgorganisaties. Met deze uitzetlijst heb je voldoende in huis voor jou en je allerkleinste.

Welke cursussen zijn er?
Kraamzorg VDA organiseert zelf geen cursussen maar wij bevelen wel een aantal cursussen van harte aan: kijk hiervoor op ‘Aanbevolen cursussen’.

Ik heb een klacht. Wat kan ik doen?
Kijk hiervoor op de pagina ‘Kwaliteit’.

Ik ben niet tevreden over de kraamzorg. Wat nu?

Het kan voorkomen dat je een klacht hebt. Bespreek dit dan met de betrokken medewerker. Indien dit gesprek geen oplossing brengt, kun je ons altijd bellen op 088 11 67 900. Wij zullen er dan alles aan doen om je alsnog een fijne kraamtijd te bezorgen.

Hoe bestel ik mijn uitzetlijst?
Tijdens je kraamweek is een aantal hulpmiddelen noodzakelijk. De hulpmiddelen bestaan uit bijvoorbeeld bedverhogers, een ruggensteun, een ondersteek of een douchekrukje. Kraamzorg VDA werkt samen met leverancier Medipoint welke ervoor zorgt dat de hulpmiddelen gewoon bij je thuis worden bezorgd, helemaal gratis! Onze consulent helpt je graag mee om de benodigde hulpmiddelen te bestellen tijdens het intakegesprek. Je kan de hulpmiddelen ook zelf bestellen via duxxie.nl/kraamzorg.

Terug