088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > Informatie > Nieuws / Blog > Hoe ziet een dag van een kraamverzorgende eruit?

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgende eruit?

Kraamverzorgende Francis van den Eijnde met baby Lynn

Kraamverzorgende Francis van den Eijnde met baby Lynn (foto geplaatst met toestemming van de ouders).

Onze kraamverzorgende Francis vertelt…

De dagen van een kraamverzorgende verlopen nooit hetzelfde. Natuurlijk is er de basis, maar hoe de dag uiteindelijk gaat verlopen is van veel factoren afhankelijk, onder andere
• van het hoeveelste kindje het is in een gezin
• hoe de nacht is verlopen voor de ouders
• of er borst- of flesvoeding gegeven wordt.

We kunnen een hele mooie dagplanning in ons hoofd hebben, maar die kan zo maar veranderen door
• een kindje wat eerder honger heeft
• (onverwacht) bezoek
• de hielprik en gehoortest die gedaan moeten worden
• of de verloskundige die komt kijken hoe alles in het gezin verloopt.

Als wij ’s morgens binnen komen in ons kraamgezin, informeren we natuurlijk eerst naar hoe de nacht is verlopen en of de ouders naar aanleiding van de nacht vragen hebben. We maken een lekker en gezond ontbijt voor mama en natuurlijk slaan we papa en de eventuele oudere kindjes ook niet over. Na het ontbijt volgen de controles bij mama, zodat ze daarna lekker kan gaan douchen. Wij zorgen voor een lekker schoon bed, even boven stofzuigen, beetje opruimen, de wasmachine aan, enz. De dag is begonnen!

In de loop van de ochtend zullen we samen de baby verzorgen. Alleen wassen of ook in badje, mede afhankelijk van wat papa en mama hierin zelf willen. Daarna is het vaak alweer tijd voor een voeding voor de kleine spruit en natuurlijk een lekkere fruithap voor mama.

In de loop van de ochtend zorgen we er ook voor dat het sanitair weer schoon is. Dit is erg belangrijk i.v.m. de hygiëne voor de kraamvrouw en wordt dan ook dagelijks gedaan. Ondertussen is de wasmachine vaak alweer klaar en kan de was in de droger of opgehangen worden en de volgende was erin. Op het moment dat er meer zorg nodig is voor mama en/ of baby, dan zullen er minder huishoudelijke taken gedaan kunnen worden.

Na het verzorgen van de lunch en een volgende voeding voor de baby, kan mama dan lekker gaan slapen. Eventueel ook de oudere kindjes (als die er zijn). En papa mag natuurlijk ook altijd een dutje doen na een zware nacht. Tenslotte nemen zij het vaak van de kraamverzorgende over als die naar huis gaat.

Tijdens het rustuurtje is er meestal wel tijd om een wasje te vouwen/strijken en wordt het zorgplan bijgewerkt. Alle controles die bij mama en baby gedaan worden, worden door de kraamverzorgende genoteerd in het zorgplan. Hierin zitten de temperatuurlijsten en bij elke dag staat een voedingsschema waarin alle voedingen en poep- en plasluiers worden genoteerd. Zo is er voor iedereen een goed overzicht van hoe het gaat. Dus als de verloskundige pas langs komt als de kraamverzorgende al weg is, dan kan zij toch in 1 overzicht zien hoe het in het jonge gezin gaat en of er bijzonderheden zijn. Bij bijzonderheden die niet kunnen wachten, zullen we altijd direct contact opnemen met de verloskundige voor overleg en advies.

Na het middagdutje doen we bij mama nogmaals de controles en helpen we bij een voeding van de baby.
We geven nog tips voor de aankomende avond en nacht, bijvoorbeeld over
• wat te doen als de stuwing op komt zetten?
• advies over de voedingen (moet je de baby wakker maken?)
• temperaturen (wanneer moet je een kruik gebruiken?)

We evalueren de dag en maken nieuwe afspraken voor de volgende dag en dan zit onze dag er op.
Het kan natuurlijk voorkomen dat we er na het middagdutje al niet meer zijn. Dit is afhankelijk van het aantal uren kraamzorg en de indeling hiervan. Meestal is er in de eerste dagen meer zorg nodig en zijn wij er wat langer. In de loop van de week worden de zorguren per dag dan afgebouwd.

Door de dag heen zijn wij bezig met het goed in de gaten houden van de gezondheidstoestand van zowel mama als baby. We beantwoorden vragen, leggen dingen uit, betrekken de oudere kindjes in het gezin er zoveel mogelijk bij en voeren we huishoudelijke taken uit (afhankelijk van hoeveel tijd we hiervoor hebben).

De zorg voor mama en baby heeft natuurlijk altijd onze 1e prioriteit. De controles zijn hierin erg belangrijk. We kunnen hieraan zien of er misschien een (beginnende) infectie is, bijv. een blaasontsteking of een borstontsteking. Doordat we bij een oplopende temperatuur en pols of een afwijkende baarmoederstand snel kunnen handelen, wordt erger vaak voorkomen en zijn we er op tijd bij.

Een kraamvrouw is herstellende van een zwangerschap en een bevalling en dat is vaak al pittig genoeg. Daar willen we geen complicaties bij, die het herstel in de weg staan. En stel je zelf eens voor dat de controles niet gedaan worden? Dan loop je vaak na een paar dagen achter de feiten aan en dat wil niemand.

Voor mij persoonlijk vind ik het mooi als ik aan het einde van een werkdag een jong gezinnetje met een gerust hart achter kan laten, met het gevoel dat ik hun vragen heb kunnen beantwoorden en hun onzekerheden (voor een deel) heb kunnen wegnemen. En natuurlijk zijn er de volgende dag weer nieuwe vragen, maar daar zijn we ook voor. En elke keer beantwoorden we ze opnieuw en met elke beantwoorde vraag, zien we een gezinnetje groeien en steeds meer papa en mama worden. Ja daar doe ik het voor!

Bekijk hier ook de video van Bo Geboortezorg:

Interesse om te werken in de kraamzorg? Check onze vacatures!

Terug