088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > Informatie > Nieuws / Blog > Het dilemma van het Pleidooi voor de Borstvoeding

Het dilemma van het Pleidooi voor de Borstvoeding

Ben jij fan van borstvoeding? Of heb je juist last van die ‘vroedvrouwenmaffia’?

Onze teamleider Lonneke, tevens coach en verloskundige, vertelt over hoe zij het beleeft:

“Als verloskundige voorlichting geven over dragen, baren, nabijheid en voeden anno 2019….het lijkt simpel, maar dat is het niet. Neem nou borstvoeding als voorbeeld.

Dat dit geen eenvoudig onderwerp meer is, komt doordat we met z’n allen een beetje in onze maag zitten met de promotie van borstvoeding. Wat mogen, kunnen en willen we nog vertellen over borstvoeding, zonder dat we er iemand mee kwetsen, een schuldgevoel mee bezorgen of  zonder dat we het dogmatisch en normatief overbrengen.

Of zonder dat we tot de ‘Vroedvrouwenmaffia’ gebombardeerd worden, waarbij dan gedacht wordt dat we koste wat het kost jullie thuis willen laten bevallen, zonder pijnbestrijding, jaren aan de borstvoeding willen en ga zo maar door…

Op wereldgezondheidsniveau blijft het actief promoten van het geven van borstvoeding heel hard nodig. Het is echt dubbel en dwars bewezen dat het geven van borstvoeding de volksgezondheid zwaar ten goede komt.

Wat maakt het dan zo lastig om jullie voor te lichten over borstvoeding?

Dat heeft te maken met het feit dat wij, vrouwen van deze tijd, met grote dilemma’s en uiteenlopende belangen te dealen hebben. Als deskundigen ons in een richting manoeuvreren met hun voorlichting, dan reageren we daar allergisch op, logisch, schuldgevoelens, daar zit niemand op te wachten.

Ik ga jullie wat citeren uit een artikel wat verscheen in het tijdschrift Linda. Het artikel heette: “ Moedermelk of poedermelk, mag deze koe alsjeblieft zelf kiezen?” en het werd geschreven door Daphne Huideman.

Een zin uit dit artikel:

“Als je anno nu besluit je baby geen borstvoeding te geven, valt de hele borstvoedingslobby over je heen. Wee de ontspoorde moeder die voortijdig haar voedingsbh aan de wilgen hangt en haar uiers weer in een La Perla hult. Zij zal met pek overladen worden en voor altijd te boek staan als gemakzuchtig en egoistisch.”

Oke, dacht ik toen ik het artikel in de Linda las, blijkbaar komen we te fanatiek over.

Maar het is nou ook weer niet nodig om de huidige generatie vrouwen anti-borstvoeding te maken. “Verdorie Linda”, dacht ik, “er is nog meer belangrijk in het leven als alleen maar strakke borsten en een goede baan”!!

In 1996 was het percentage vrouwen dat na drie maanden nog borstvoeding gaf gedaald tot een dieptepunt, namelijk 17% . De toen nog levende, prachtige minister Els Borst, vroeg ons om hulp bij een nieuwe campagne:  De campagne heette ”Borstvoeding verdient tijd”.  De borstvoedingscijfers moesten verbeteren, zeker in een land wat zo bewust bezig is met zwangerschap en bevallen.

Preventie was de boodschap, omdat we door de borstvoeding  minder zieke kinderen in onze samenleving  moeten onderhouden en zo de kosten omlaag gaan. En het goede nieuws is dat in 2018 80% van de moeders startte met borstvoeding, waarvan na zes maanden 39% van de moeders nog volledige borstvoeding gaf.

We leven in een tijd, waarin vrouwen niet meer alleen opgaan in hun kroost, maar naast het krijgen van kinderen ook nog druk zijn met hun carrière. Daarnaast stelt de vrouw van deze tijd hoge eisen aan zichzelf en aan de kwaliteit van haar bestaan. We willen vrijheid, weg met vriendinnen, bijscholen, gewoon naar de fitness en strak in de lingerie, alles liefst perfect en onder controle, en ga zo maar door.

Verder willen we werken zonder zorgen en dat heeft onze werkgever ook het liefst, een vrouw met een fit en helder hoofd, zonder kopzorgen over de baby thuis en zeker niet met zorgen over voeden, kolven en op tijd naar huis gaan. Weet, vrouwen, dat je wettelijk beschermd bent als je borstvoeding geeft en dat je recht hebt op tijd en ruimte voor kolven of voeden tijdens je werkdag. Hierover zijn brochures verkrijgbaar. Neem die ruimte ook.

Onze westerse cultuur is niet gewend aan het beeld van de moeder die haar kind overal waar ze maar heen gaat meeneemt en borstvoeding geeft. Vaak voelen vrouwen zich in ons land al bezwaard als ze de baby op een terras aan de borst willen leggen. Weer citeer ik uit diezelfde Linda: “40% van de mensen heeft er moeite mee als een vrouw in het openbaar de borst geeft.  Porno op tv stuit op minder weerstand”.

Kortom: de tijd van nu en de cultuur waarin we leven en kijken naar zogen van kinderen maakt dat kiezen voor starten met borstvoeding, kiezen voor langdurig doorgaan met borstvoeding, steeds lastiger wordt.

En gelukkig snap ik, terwijl ik een van die de verloskundigen ben die de borstvoeding promoot, dit allemaal heel goed. Ik werk elke dag met vrouwen van deze tijd en ik begrijp hun dilemma’s en keuzes zo goed, sterker nog, ik ben zelf zo’n vrouw van deze tijd! Met vier kinderen (op de foto zie je mij mijn oudste kind voeden, 28 jaar geleden), een praktijk, 24 uurs diensten en dan ook nog die vrijheidsdrang.

En toch vind ik dat je de keuze heel bewust moet en kunt afwegen.  Het geven van borstvoeding kan een fantastische ervaring zijn , zowel voor de moeder als het kind.

Het blijft de moeite waard om degene onder jullie die nog twijfelen, enthousiast te maken en degenen die al weten dat ze borstvoeding gaan geven te ondersteunen en bevestigen in die keuze.

Oke, twijfelaars, waarom zou je, ondanks je dilemma’s nou toch voor die borstvoeding gaan?

Dan komen we toch weer terug bij die volksgezondheid:

Tot op de leeftijd van 6 jaar kunnen de antistoffen in moedermelk de actieve immuunrespons verhogen.

Donormelk voor de behandeling van allerlei ziektes zoals leukemie, of bij brandwonden is alom bekend. Na een levertransplantatie bij volwassenen wordt op veel plaatsen moedermelk gebruikt.

Misschien moeten we onze blik verruimen en onze tolerantie vergroten tav moeders wiens borstvoedingspraktijk afwijkt van de culturele norm. Lang borstvoeding geven is, wetenschappelijk bewezen, een reusachtig cadeau voor je kind waar hij of zij de rest van zijn of haar leven plezier van zal hebben.

Maar borstvoeding is wel een investering. Het kost tijd en energie om het te laten lukken.

Bij startproblemen willen vrouwen nog wel eens de moed verliezen of de investering te groot vinden.

Gelukkig zijn de meeste problemen met goede begeleiding te verhelpen en blijken vrouwen bereid om veel te overwinnen en zo uiteindelijk de vruchten te plukken.

De begeleiding en ondersteuning kan je verwachten van je kraamverzorgende, verloskundige, een lactatiekundige of een borstvoedings-begeleidingsorganisatie.

Vrouwen,

Je hoeft niet je gehele vrijheid kwijt te raken als je handig wordt met kolven, je kunt blijven werken want er zijn rechten beschreven waardoor de combinatie goed mogelijk wordt, ook op langere termijn.

En last but not least: mijn vier kinderen hebben respectievelijk 14 maanden, 18 maanden, 3 1/2 jaar ( de derde was de grootste bofferd ) en 1 jaar BV gehad, dat komt neer op ruim zeven jaar borstvoeden en ook ik sta toch weer strak in de lingerie…met pronte dames..niks geleden, integendeel!

En als borstvoeding geven gewoonweg niet mogelijk is vanwege medicatiegebruik of een borstoperatie of omdat je het echt niet ziet zitten.., voel je NOOIT schuldig. Godzijdank hebben we een goed alternatief voorhanden. Anno nu en hier.

Lonneke van Houten”

www.ccv-vanhouten.nl

Terug