Uit de praktijk: als het moederschap jou tegenvalt
Uit de praktijk van onze verloskundige-coach :
Opvallend is het, dat een groot aantal vrouwen dat komt voor het coaching spreekuur bij VDA, worstelen met onzekerheid over zichzelf. Ze vinden zichzelf niet goed genoeg. Niet mooi genoeg. Niet slim genoeg. Te dik of te dun. Ze vinden zichzelf geen goede moeder of twijfelen voortdurend of ze wel een goede moeder zijn. Ze zeggen dat ze geen leuke partner meer zijn, dat ze niet sportief zijn of niet vrolijk genoeg. En ga zo maar door. Vaak vinden ze dat ze niet goed bevallen zijn of ze vinden zelfs dat ze gefaald hebben, als de bevalling niet gelopen is zoals ze hadden gehoopt. Ook hebben ze grote behoefte aan controle en houvast en is het moeilijk om te gaan met alle veranderingen.
Zo is er het verhaal van Judith. Ze komt bij mij, 8 weken na de geboorte van haar zoontje Boaz.
Ze voelt zich erg onrustig en onzeker. Al 8 weken gebruikt ze een app, waarin ze alle voedingen, luiers en bijzonderheden over haar zoontje bijhoudt. Het geeft haar een gevoel van controle en houvast, maar haar partner zegt dat ze meer op de app zit dan dat ze naar haar zoontje kijkt.
Ze vertelt me dat ze zichzelf is tegengevallen. Ze had gehoopt meteen verliefde moedergevoelens te hebben en alles meer vanzelf te weten en te kunnen. Ze is er emotioneel van. Wie had nou gedacht dat ik moeder zijn zo moeilijk zou vinden en ook niet elke dag zo leuk? Ik wilde al zo lang graag een baby.
Samen praten we over alles waar Judith mee zit. Over haar negatieve gedachten over zichzelf. Over haar bevalling, die ze nog niet goed verwerkt heeft. Over haar behoefte aan controle en houvast, die uiteraard ergens vandaan komen. Over de gevoelens voor haar zoontje en waarom dit tijd nodig heeft om te groeien. Over hoe je meer kan gaan kijken naar je baby en zo zijn communicatie kunt leren lezen, zonder dat je de app nog nodig hebt om controle te voelen. Over de fase van transformatie waar ze in zit en die zeker 9 maanden tot een jaar tijd in beslag zal nemen. Over het perfectionisme wat haar in de weg zit. Een nieuwe baan kost ook een jaar inwerktijd… waarom moet een moeder meteen perfect functioneren?
We bespreken zelfs haar band met haar eigen moeder en de herinneringen aan haar kindertijd die het zelf moeder worden oproept. We hebben het over de onenigheden die Judith heeft met haar partner en ik leg haar uit hoe wezenlijk verschillend man en vrouw reageren op het krijgen van een kind. Dat daar niks goed of fout aan is, maar wel dat je elkaar opnieuw moet leren begrijpen in deze fase.
We bespreken het gevoel van ‘waken’ wat ontstaan is na de geboorte van Boaz. Judith kan moeilijk ontspannen, ze staat voortdurend ‘aan’. Haar partner heeft hier helemaal geen last van. Ik leg uit waarom dat is en dat het enkel een biologisch-evolutionaire reactie is. Jouw alertheid maakt dat jouw baby het overleeft, deze afhankelijke periode. Net zoals een jong van een zoogdier in het wild afhankelijk is van een alerte wakende moeder. Als hij die niet heeft, zal hij het niet redden. We zijn ook nog gewoon zoogdieren in ons voortplantingsgedrag… Je instincten werken juist perfect!! Maar het is wel vermoeiend en we kunnen zoeken naar oplossingen en tips om het leed te verzachten.
Zo heeft Judith in 2 tot 3 gesprekken waarvan ze van VDA gratis gebruik mag maken, een hele ontdekkingsreis met zichzelf achter de rug waarna ze veel positiever over zichzelf en met veel meer vertrouwen verder kan in de gewenningsperiode van haar moederschap.
En dit is niet alleen erg fijn voor haarzelf, maar ook haar baby en haar partner komt het ten goede.
Herken jij je hierin? Neem vrijblijvend contact op met onze verloskundige-coach Lonneke van Houten: Lonnekevanhouten@kraamvda.nl