088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > Kraamzorg VDA > Carrièreswitch naar gezondheidszorg

Carrièreswitch naar gezondheidszorg

Esther werkte in de huishoudelijke zorg en vond dat wat saai aan het worden. Ze wilde als kraamverzorgende aan de slag en klopte bij ons aan.

Tweetal gesprekken volgen dan waarin we toetsen of iemand ook qua persoon past bij het vak kraamzorg. Dat was het geval bij Esther en ze mocht bij ons de opleiding volgen. Na 15 maanden had ze haar kraamzorgdiploma en kon ze zelfstandig aan de slag in de gezinnen. Tijdens de opleiding krijgt iedereen een leer-werkovereenkomst dus je ontvangt ook gewoon salaris.

Informeer naar de mogelijkheden bij onze praktijkopleider Marianne van Laarhoven, werkenbij@kraamvda.nl | 06 – 52 444 089

 

Lees de ervaring van Esther van der Tempel (51) uit Boxtel:

“Vorig jaar maakte ik de balans op: wat wil ik nou nog de laatste 15 jaar van mijn werkende leven? Ik werkte al jaren in de huishoudelijke zorg. Elke dag was nagenoeg hetzelfde en dat begon me tegen te staan.

Mijn buurvrouw vertelde over een vriendin die zich had laten omscholen van kapster naar kraamverzorgende. Dat heeft me aan het denken gezet.
Ik vroeg mijn buurvrouw of ze wilde achterhalen bij welke organisatie die vriendin dat had gedaan. Zo kwam ik uit bij VDA. Ik nam een kijkje op hun site en dat voelde heel anders dan andere kraamzorgorganisaties. Kan het niet goed beschrijven maar het voelde goed zeg maar.

Na een kennismakingsgesprek mocht ik een weekend meelopen met een kraamverzorgende. Na dat weekend wist ik: dit wil ik!

Na een vervolggesprek mocht ik vrij snel starten met de BBL-opleiding (Beroepsbegeleidende Leerweg) van de Geboortezorg academie. De kosten hiervoor wordt geheel betaald door Kraamzorg VDA. Deze opleiding duurt 15 maanden maar waarschijnlijk rond ik hem eerder af omdat het zo goed gaat. Het zijn 3 blokken (Basis, Anatomie & Fysiologie en Kraamzorg Verdieping) van 3 weken. Twee dagen in de week ga ik dan naar de opleiding in Eindhoven. Na elk blok heb ik een examen.

Daarnaast werk ik in een gezin met een werkbegeleider. Na ieder gezin bespreek ik met de praktijkopleider de voortgang. Wat ging goed? Waar loop je nog tegenaan? Waar heb je nog hulp bij nodig? Etc.

Tijdens de opleiding moet ik 5 bevallingen meemaken. Die heb ik inmiddels al gehad. Het is heel bijzonder om bij dat meest intieme moment uit de kraamweek te zijn, zeker als je daarna ook het kraambed in dat gezin mag draaien.

VDA voelt als een wam bad. De collegialiteit, als je een vraag hebt, je kunt altijd terecht. De praktijkopleider is letterlijk dag en nacht bereikbaar. Laatst assisteerde ik bij een pittige bevalling, bedrijfsbureau belde me daarna om te vragen hoe het met me ging. Praktijkopleider ook: hoe heb je geslapen? Het zijn de kleine dingen die het verschil maken.

Ik kan niet wachten op mijn diploma en kijk er enorm naar uit om zelfstandig kraamzorg te verlenen. Steeds meer sta ik stevig in mijn schoenen. Dat is ook wel nodig soms. Vooral bij gezinnen die onbekend zijn met kraamzorg. Ze denken dat je een hulp in de huishouding bent of een oppas voor de andere kinderen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en dat vergt moed om te kunnen zeggen. Of als ze een flesje hebben gegeven en niet goed schoongemaakt. Je moet ze daar wel steeds op blijven wijzen dat dat belangrijk is en waarom. Dat zonder die hygiëne infectiegevaar ontstaat. Dat is je rol.

Het leukste is dat ik de kersverse ouders zo zie groeien in een week. Dag 1 na de bevalling zijn ze vaak nog zo onzeker (zeker bij een eerste kindje) en de laatste dag zo vol zelfvertrouwen. Ik ben helemaal happy, laat die komende 15 jaar van mijn werkende leven maar komen. 😊”

 

“Hoi, ik ben Marianne van Laarhoven (52), woon in Best en werk al 34 jaar bij kraamzorg VDA, eerst als kraamverzorgende en nu alweer zo’n 17 jaar als praktijkopleider. Mbt opleidingen en diploma’s is nogal wat veranderd de laatste jaren. Of je nu herintreder bent, net van school komt, of van carrière wilt switchen, ik weet de route er naartoe.

Ben jij een zorgtype, spreek je redelijk Engels, ben je flexibel, heb je een auto en woon je in de regio van Eindhoven? Dan ben je van harte welkom om eens vrijblijvend kennis te komen maken, sfeer te proeven op kantoor en eventueel een dagje meelopen met een van onze kraamverzorgende om erachter te komen of je het vak net zo leuk vindt als het je lijkt.

Schroom niet om contact met me op te nemen (06 – 52 444 089). Weet ook dat elke laatste dinsdag van de maand er een Jobstart is van 15:30 tot 17:00 uur waar je gewoon kunt komen binnenlopen (Hurksestraat 42-20 in Eindhoven).”

Terug