088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > Informatie > Nieuws / Blog > Als de roze wolk anders uitpakt…

Als de roze wolk anders uitpakt…

Gerrie vertelt…

Gerrie van Doorn (66) is met pensioen. Bijna 30 jaar is ze kraamverzorgende geweest en nu deelt ze haar meest bijzondere ervaringen en inzichten:

 

“Als een vrouw na het eerste kindje een postnatale depressie heeft gehad, zijn ze daar vaak bij de tweede erg bang voor dat die depressie weer terugkomt. Ik heb het zelf ook gehad en ik herkende het meteen bij de kraamvrouw, ik voelde het. Als ik merkte dat het meer dan de gewone kraamtranen waren, dan besprak ik dat meteen.

 

Op een enkele keer na heb ik nooit in een gezin waar dit speelde vertelt dat ik ook een postnatale depressie heb gehad. Twee zelfs. Iedereen voelt het toch weer anders. In mijn tijd was het moeilijk bespreekbaar. Ik weet nog dat de huisarts zei: je hebt geen enkele reden om ongelukkig te zijn, je hebt een gezonde baby, ga er nu maar gewoon van genieten.

 

Er waren in mijn tijd wel ouderschapscursussen maar niemand vertelde je dat die roze wolk ook anders kon uitpakken. Dat je na je bevalling doodongelukkig kon worden. Waarom was dat? Gelukkig is dat nu heel anders. Lonneke van Houten doet naar nu baanbrekende uitspraken over in haar nieuwe boek Het Hechtingsplan.”

Terug