088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > Informatie > Nieuws / Blog > Gezonde voeding tijdens de kraamtijd

Gezonde voeding tijdens de kraamtijd

Tips van onze kraamverzorgende Francis:

“Gezonde voeding is natuurlijk altijd belangrijk. Maar tijdens een periode van herstel is dit extra belangrijk, bijvoorbeeld na je bevalling.

Met gezonde voeding binnen krijgen bedoelen we dat er o.a. voldoende vezels en vitaminen in je voeding zitten. Al tijdens de zwangerschap kun je te maken krijgen met obstipatie en ook na de bevalling kan dit soms niet meteen soepel verlopen. Zorg dat je dan volkoren producten en fruit eet. Een lekker volkoren boterham en enkele kiwi’s op een dag, kan er al voor zorgen dat je minder problemen met je stoelgang hebt.

Het is normaal dat je tijdens de bevalling zo’n 200 tot 500 ml bloed verliest. Misschien was je ijzer al wat lager tijdens de zwangerschap of misschien heb je wat ruimer bloedverlies gehad tijdens de bevalling. In dit geval is het belangrijk om je ijzer aan te vullen en ook dit kan heel goed door op je voeding te letten. Denk hierbij aan rood vlees (eindelijk weer eens een lekkere biefstuk!) en groene groenten, maar ook noten bevatten veel ijzer en wat denk je van die boterham met een goede laag appelstroop? Heerlijk toch!

Tijdens de borstvoedingsperiode hoef je, net als tijdens de zwangerschap, niet voor 2 te eten. Maar het kan wel zijn dat je behoefte hebt aan iets extra’s doordat je extra energie verbruikt. Tijdens de borstvoedingsperiode kan dit oplopen tot 500 calorieën per dag. Het is dus helemaal niet raar als je zin hebt in een extra boterham of bijvoorbeeld echt niet zonder je tussendoortjes kan. Probeer op deze momenten voor een gezonde keuze te gaan en dan zal je merken dat het je ook echt iets oplevert. Meer energie en een sneller herstel!

Heb je nog vragen over gezonde voeding na de bevalling, dan kan je deze natuurlijk altijd stellen aan je kraamverzorgende en verloskundige.

 

Terug