088 - 11 67 900
|contact|
Kraamzorg VDA Voor De Allerkleinste
Home > Informatie > Nieuws / Blog > Wat houdt kraamzorg nou precies in?

Wat houdt kraamzorg nou precies in?

Als je net zwanger bent, komt er natuurlijk veel op je af. Eén van die dingen is het regelen van kraamzorg. Maar wat houdt kraamzorg nou precies in?

Tijdens de bevalling
Als je thuis bevalt of poliklinisch in het ziekenhuis komt er in de meeste gevallen een kraamverzorgende die jouw eigen verloskundige assisteert tijdens de bevalling.

Meteen na de bevalling
Nadat je kindje is geboren, observeert de kraamverzorgende jullie baby, kleedt deze aan en helpt met de eerste voeding. Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, wordt je kindje binnen een uur aan de borst gelegd. Ook zal de kraamverzorgende je helpen met je eigen verzorging en zal zij de nodige controles doen om ervoor te zorgen dat ook met jou als mama alles goed gaat.

Hulp en verzorging tijdens en net de bevalling is heel belangrijk. Maar ná de bevalling begint het pas echt. Jullie nieuw leven. Een leven met een klein wondertje waar jullie voor mogen zorgen en de rest van jullie leven van zullen houden.

De eerste week
De kraamverzorgende staat jullie graag bij in de eerste week met jullie kleine spruit:
– om jullie alles te leren over de verzorging van de baby
– om te helpen met de borstvoeding of flesvoeding
– en om jullie de signalen te leren die jullie baby afgeeft.

Zij zal hierbij niet alleen de gezondheid van de baby in de gaten houden, maar ook die van mama. Het is belangrijk dat je als kersverse mama goed kunt uitrusten van je zwangerschap en bevalling. Al tijdens de zwangerschap kun je bij de intake aangeven wat voor jullie belangrijk is en wat jullie wensen zijn. Dit bespreek je ook met je kraamverzorgende en hier wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden. De zorg voor moeder en kind is altijd prioriteit nummer 1. Daarnaast is er vaak ook ruimte voor enkele huishoudelijke taken.

De kraamverzorgende is dus in de kraamweek jouw eigen persoonlijke vraagbaak. Jij en je partner kunnen in deze week met alle vragen bij haar terecht. Laat alles lekker over je heen komen, geniet van deze bijzondere tijd en laat je vooral ook lekker verwennen. Want één ding is zeker, je hebt het verdiend!

Terug